Finansiering för att starta företag

Så finansierar du din affärsidé

När man ska starta företag är det bra att lägga en god grund. Planera ordentligt innan man sätter igång och se till att man gör väl avvägda och smarta val. Det kan spara mycket tid och energi senare. Framför allt kan det vara komplicerat och onödigt svårt att fixa det i efterhand. 

Om du tänker starta företag har du förmodligen en affärsidé. Skriv ner den, formulera den så att den är lättförstådd. Gör ordentlig research, om den marknad eller målgrupp du riktar dig till, konkurrenter, priser och andra förutsättningar. Se till att du har en ekonomiskt hållbar plan, bolla gärna med andra för att få input. Ofta har man inte så mycket kapital i början, samtidigt som det kan finnas många och stora kostnadsposter. Därför är det extra viktigt att se till att alla investeringar går till rätt saker. Därav är det viktigt att göra en utförlig affärsplan.

Finansiering

Om du behöver mer kapital än du har kan det finnas möjlighet att få ett företagslån. När man söker lån till företag för ett nystartat företag är det ännu viktigare att ha en affärsplan. Långivaren behöver förstås veta vad lånet ska gå till och ha en säkerhet att lånet kan återbetalas. Eftersom verksamheten inte varit igång tillräckligt länge går det inte att se någon omsättning eller om det finns lönsamhet. Du bör oavsett göra en affärsplan för din egen skull, men det är särskilt viktigt om du ska söka finansiering. Du ska också komma ihåg att jämföra företagslån innan du tar på dig eller företaget några krediter. Överväg också ett företagslån utan UC.

Tar du ett företagslån behöver du självklart ta med återbetalningen i beräkningen för intäkterna. Detta innebär att du behöver få in mer intäkter och gärna ha en bra marginal, så att marginalen täcker återbetalningen. Detta kan vara svårt i början då det kan ta tid att få igång en verksamhet. Det beror förstås på vad det är för verksamhet, vad du har för grund och förutsättningar.

Två personer som ritat upp en plan för finansiering på papper

Investering

Förutsättningar och situationer kan också ändras, vilket man bör bara förberedd på. En sådan sak kan vara att företaget växer mer än man trott eller att man får en oväntad möjlighet. Då behöver man förstås vara beredd att arbeta utefter förändringarna. I vissa fall behöver man investera mer kapital för att verksamheten ska kunna växa. Man kanske behöver köpa in nya maskiner eller göra en stor order på produkter. Du kan också överväga statligt/EU-delfinansierada tillskott av kapital genom exempelvis ALMI.

Då kan också ett företagslån vara en lösning. Fördelen då är att om verksamheten varit igång några år kan det vara lättare att få ett lån. Särskilt att kunna få ett lån med bättre ränta och villkor kan vara väsentligen lättare än med ett nystartat företag. Du har då förmodligen också bättre koll på verksamheten och vad som är en rimlig återbetalningsperiod. Därmed har du en bättre grund för dig själv och ett bättre förhandlingsläge. Om du är intresserad av att ta ett företagslån bör du alltid jämföra långivare för att hitta bäst villkor. Vill du jämföra lån kan du använda dig av Invoicers.com. Där hittar du både information om företagslån, olika långivare och har möjlighet att jämföra lån samt ansöka om företagslån.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *